Diaverum, furnizor mondial de servicii de îngrijire renală cu sediul în Suedia, a realizat un amplu studiu multinațional care determină factorii ce afectează incidența și rezultatul COVID-19 la pacienții cu boală cronică renală (BCR), care primesc tratament de hemodializă.

Pandemia COVID-19 a avut un impact deosebit de dur asupra pacienților cu boli cronice. La nivel mondial, aproape 3 milioane de persoane primesc tratament prin dializă regulat, cu rapoarte preliminare care indică faptul că mortalitatea prin infectarea cu COVID-19 este deosebit de mare în rândul acestor pacienți.

Dr. Fernando Macário, Directorul Medical al Diaverum, a declarat: „Rezultatele studiului nostru indică faptul că pacienții cu boală cronică de rinichi sunt printre grupurile cu cel mai mare risc de complicații grave și, prin urmare, ar trebui să li se acorde prioritate în ceea ce privește măsurile preventive împotriva COVID-19, inclusiv vaccinarea timpurie.”

Studiul, care cuprinde peste 38.000 de pacienți dializați, este una dintre cele mai mari investigații multinaționale de incidență și complicații COVID-19 la pacienții cu hemodializă până în prezent. Unele constatări cheie sunt:

  • vârsta înaintată și tratamentul cu antagoniști ai receptorilor angiotensinei II la pacienții cu hemodializă sunt asociate cu o incidență mai mică a COVID-19; în timp ce supraponderalitatea, viețuirea într-un azil de bătrâni și un nivel educațional mai scăzut prezintă o corelație cu o incidență mai mare;
  • creșterea mortalității în rândul pacienților cu hemodializă confirmați cu COVID-19 a fost asociată cu vârsta înaintată, bolile cardiovasculare anterioare, timpul mai lung la dializă și sexul masculin; în timp ce mortalitatea a fost mai mică la pacienții cu fistule AV (fistula arterio-venoasă), comparativ cu alte tipuri de acces la dializă.

Dr. Mathias Haarhaus, Directorul Diaverum pentru Știință și Cercetare și coordonatorul studiului actual, a declarat: „Prezența noastră în 22 de țări ne permite să studiem efectul diferențelor socio-economice și culturale asupra gravității bolii. Prin utilizarea resurselor noastre și prin evaluarea strategiei preventive Diaverum, sperăm să contribuim la lupta mondială împotriva pandemiei, având cunoștințe științifice semnificative.”

Rezultatele complete ale studiului COVID-19 al Diaverum - „Predicția riscurilor incidenței COVID-19 și a mortalității în cadrul unui grup de pacienți hemodializați, la nivel multinațional: Sugestii pentru gestionarea pandemiei în hemodializa ambulatorie” - au fost publicate în Clinical Kidney Journal, un organ de presă oficial al Asociației Europene Renale-Asociația Europeană de Dializă și Transplant și o revistă științifică de top în nefrologie. Rezultatele sunt disponibile și pe site-ul web global al Diaverum.

Întrucât campaniile de vaccinare COVID-19 continuă să fie lansate în întreaga lume, Diaverum pregătește acum un studiu observațional al eficacității și siguranței vaccinurilor COVID-19 la pacienții cu hemodializă.

Compania continuă să colaboreze îndeaproape cu sistemele naționale de sănătate din țara în care operează pentru a se asigura că acestor pacienți li se acordă prioritate ridicată pentru vaccinarea anti-COVID-19.