Dragi pacienți,

Încă din luna ianuarie 2020, echipa medicală Diaverum a lucrat în permanență la crearea unor protocoale privind reorganizarea activității și monitorizarea pacienților în dializă pe perioada pandemiei COVID-19. Aceste protocoale stricte au fost apoi puse în practică, pentru a minimiza riscul de infecție, a permite diagnosticarea rapidă și a gestiona în mod corect situația fiecărui caz în parte. Ele sunt actualizate în mod regulat și sunt create cu scopul de a ne asigura că totul se realizează în conformitate cu cele mai riguroase criterii științifice și epidemiologice, pentru a reduce la minimum riscurile de răspândire a acestei infecții intracomunitare.

Până acum, cu siguranță, echipa medicală a centrului v-a furnizat deja toate informațiile referitoare la continuarea tratamentului în siguranță, precizând ce implică acesta pentru dumneavoastră și pentru personalul nostru. Vă mulțumim pentru cooperare și pentru implicarea dumneavoastră în reorganizarea activităților zilnice din clinică, fapt ce ne-a permis, într-un moment deosebit de dificil, să vă tratăm în siguranță.

În această perioadă au apărut modificări care au afectat programul de tratament, prescripția și prezența dumneavoastră în centru. De asemenea, a fost necesar, ca înainte de a intra în sala de tratament, să răspundeți la o serie de întrebări cu privire la eventuale simptome. Toate aceste acțiuni au fost gândite pentru a vă menține cât mai în siguranță. Dacă aveți întrebări sau îndoieli, ceea ce este perfect normal, vă rugăm să contactați personalul nostru medical care vă tratează zilnic.

Așa cum deja știți, infecția cu noul coronavirus este o infecție cu transmitere comunitară, motiv pentru care există posibilitatea ca, în continuare, să vă confruntați cu situația în care colegii dumneavoastră de dializă sau membrii ai familiei să se infecteze. În acest caz, păstrați-vă calmul și informați echipa medicală a centrului, iar noi vă vom oferi tot sprijinul necesar.

De asemenea, trebuie adăugat că specialiștii noștri se confruntă, ei înșiși, cu riscul de a se infecta și, în această eventulă situație, pot exista modificări a numărului de medici sau de asistenți medicali activi în clinică.

Vă asigurăm că, în cadrul centrului, au fost luate toate măsurile suplimentare de prevenție și siguranță, fiind implementate noi proceduri de triaj pentru a identifica pacienții cu simptome înainte de intrarea în centru și, alături de autorități, am dezvoltat planuri comune de urgență pentru a continua să vă tratăm în siguranță.

De asemenea, s-au aplicat măsuri suplimentare de protecție, igienă și dezinfecție, precum: măsuri de dezinfecție efectuate după fiecare tratament, măsuri de igienizare a aerului și a suprafețelor prin nebulizare și asigurarea echipamentelor de protecție necesare atât pacienților, cât și personalului din centru, toate acestea asigurându-vă cele mai bune și sigure condiții de tratament.

În vederea respectării distanțării sociale, am reorganizat transferul de la domiciul către centru și retur împreună cu furnizorii noștri de transport, prin suplimentarea numărului de mașini.

După cum reiese din datele centralizate, majoritatea cazurilor de contaminare se datorează interacțiunii sociale, astfel încât comportamentele și obiceiurile noastre zilnice trebuie schimbate radical pentru a minimiza riscul de contaminare.

În contextul relaxării condițiilor de distanțare socială după data de 15 mai 2020, considerăm că riscul de contaminare poate sa crească. În consecință, pe lângă informațiile pe care vi le oferă echipa medicală din centru, permiteți-mi să întăresc câteva recomandări de maximă importanță în acest moment:

  • Încercați să nu plecați de acasă, cu excepția situațiilor în care trebuie să vă efectuați tratamentul de dializă.
  • Evitați în continuare contactul social și păstrați o distanță sigură față de alte persoane.
  • Dacă știți că o persoană cu care ați avut contact a fost infectată, informați imediat telefonic echipa de dializă înainte de a vă deplasa la clinică.
  • Purtați măști de protecție, așa cum este solicitat de către personalul centrului care vă tratează, în timpul tratamentului și al transportului, dar și atunci când veniți în contact cu alte persoane, în afara centrului.
  • Dacă aveți simptome precum febră, dificultăți în respirație, oboseală, tuse uscată, dureri musculare, congestie nazală, dureri în gât sau diaree, dureri abdominale, pierderea bruscă a gustului și mirosului, contactați personalul medical al centrului sau autoritățile medicale competente.
  • Respectați toate recomandările și procedurile comunicate de către personalul medical din centrul dumneavoastră.
  • Contactați centrul pentru a vă clarifica orice îndoieli sau nelămuriri.

Profesioniștii noștri sunt bine pregătiți să vă ghideze și să vă mențină în siguranță, dar cooperarea dumneavoastră este indispensabilă.

Suntem cu toții împreună în lupta împotriva acestei noi boli.

14 mai 2020                                                      

Cu stimă, Diaverum România, prin Director Medical, Cătălin TACU