Deși nu tuturor li se potrivește transplantul de rinichi, acesta vă poate permite să trăiți o viață normală decât tratamentul zilnic prin dializă

Dacă aveți diabet de tip I, precum și insuficiență renală, este posibil să fie nevoie de un transplant atât pentru un pancreas, cât și pentru un rinichi, pentru a restabili funcția renală și pentru a vă trata diabetul. Medicul dumneavoastră va evalua pentru a vedea dacă un transplant combinat de rinichi / pancreas ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră.

Este un transplant de rinichi potrivit pentru mine?

Un transplant de rinichi nu este potrivit pentru toată lumea cu insuficiență renală. S-ar putea să aveți alte condiții de sănătate care ar face ca transplantul sa fie prea complicat sau chiar riscant. De asemenea, trebuie să vi se ofere un rinichi care să corespundă cât mai mult posibil diferitelor caracteristici ale propriului corp, pentru a maximiza succesul pe termen lung al transplantului dumneavoastră. În general, un transplant de la un donator din familia dumneavoastră oferă cele mai bune rezultate.

La fel ca în majoritatea procedurilor medicale, există riscuri legate de un transplant și va trebui să aveți o mulțime de teste pentru a vedea dacă este o opțiune potrivită pentru dumneavoastră. Aceasta va implica studierea atât a caracteristicilor sistemului imunitar, cât și a sănătății fizice generale.

Dacă un transplant este o opțiune bună pentru dumneavoastră, echipa medicală care vă urmărește împreună cu alți specialiști vă vor ajuta să înțelegeți toate detaliile. De asemenea, s-ar putea să vă fie de ajutor să discutați cu cineva care a trecut prin această procedură; echipa dumneavoastră medicală vă poate ajuta în acest sens, dacă doriți.

În timp ce vă aflați pe lista de așteptare pentru transplant, va trebui să urmați reguli stricte cu privire la dietă, medicamente și stil de viață în general. De asemenea, aveți un risc mai mare de infecții și alte boli.

kidney-transplant--exercising.jpg

Va fi disponibil un rinichi pentru mine?

Rinichii pentru transplant pot proveni de la persoane care au decedat  sau de la donatorii care sunt rude de sânge cu dumneavoastră sau de la persoane fără nico legătură cu dumneavoastră, cum ar fi parteneri sau prieteni. În unele țări, aceștia pot proveni și de la donatori necunoscuți, care doresc să facă acest dar în mod altruist.

Există o lipsă de organe pentru transplant și este posibil să așteptați luni sau chiar ani înainte de a primi un transplant. Echipa dumneavoastră medicală vă va oferi toate informațiile necesare despre reglementări și listele de așteptare.

Este transplantul o operație majoră?

Da, chirurgia transplantului este o operaţie majoră. Aceasta înseamnă că va trebui să staţi în spital timp de 4 - 7 zile. După operaţie, va trebui să luaţi medicamente pentru tot restul vieţii pentru a împiedica respingerea rinichiului de către organism. Această medicaţie trebuie să fie monitorizată atent de către echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră.

kidney-transplant-dancing.jpg

 

Mai multe informații

d.HOLIDAY
Permite pacienților să ducă o viață împlinită
Hemodializa: procesul
Hemodializa elimină substanțele toxice care s-au acumulat în sânge, ca urmare a insuficienței renale
Dializa peritoneală (DP)
Dializa peritoneală, spre deosebire de hemodializă, este o metodă de epurare a săngelui ce folosește membrana peritoneală