Pandemia de coronavirus în România este o epidemie în curs de desfășurare, cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. Infecția severă include o pneumonie atipică severă, manifestată clinic prin sindromul de detresă respiratorie acută.

Cum se transmite: noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin:

Contact direct cu o persoană bolnavă;

Împrăștierea microparticulelor respiratorii infectate în aer atunci când o persoană cu infecția COVID-19 strănută sau tușește;

Atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea gurii, nasului și a ochilor.

Infecția cu noul coronavirus este extrem de contagioasă atunci când persoanele infectate manifestă simptomele asociate. Cu toate acestea, infecția se răspândește și atunci când persoana infectată este asimptomatică, adică înainte ca o persoană să prezinte simptome de boală.

Cum ne protejăm: cea mai importantă măsură este igiena personală, conform indicațiilor OMS:

  1. Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde;
  2. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut; Prepararea termică riguroasă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului cu animale;
  3. Evitarea deplasărilor de orice fel, cu excepția celor de urgență sau de strictă necesitate;
  4. Evitarea contactului cu persoane cu manifestări respiratorii (tuse, strănut).

Ce facem noi: Odată cu apariția primelor cazuri de COVID-19 și a anunțului făcut de OMS în data de 31 ianuarie 2020, Grupul de companii Diaverum a stabilit la nivel internațional proceduri cu privire la prevenția și managementul infecțiilor cu COVID-19, precum și planuri de măsuri aplicabile la nivelul fiecărei țări. România a primit și ea un asemenea plan și l-a urmat pe măsură ce epidemia a evoluat pe plan local.

Măsurile de prevenire și protecție stabilite la nivel de Grup - care vizează atât pacienții cât și personalul - constau în instruirea acestora din urmă cu privire la modul de utilizare a echipamentului de protecție pus la dispoziție de către companie, identificarea și izolarea potențialilor pacienți aflați în situație de risc, precum și respectarea tuturor măsurilor de igienă și siguranță. Mai mult, ele presupun ca, la intrarea în clinică, să se măsoare temperatura fiecărei persoane cu termo scanner dedicat și să se completeze chestionarele de triaj, atât pentru pacienți, cât și pentru personal. Pentru persoanele identificate la triaj ca fiind febrile, după o anamneză completă care indică potențiale riscuri pentru persoana în cauză, este solicitat sistemul medical de urgență 112.

Toate cele 27 de centre Diaverum din România respectă planul de măsuri de depistare a infecțiilor și prevenire a extinderii epidemiei stabilit de compania mamă. Toate sunt, în acest moment, operaționale, unul dintre ele - Diaverum SEMA PARC, fiind rezervat tratării pacienților depistați pozitiv cu Coronavirus.

Pentru toți pacienții suspectați de Coronavirus sau aflați în perioada de monitorizare, Diaverum a reorganizat turele de tratament în așa fel încât să permită separarea lor completă de ceilalți pacienți.

Pentru că în această perioadă există, însă, un risc ridicat de contaminare în afara spațiilor de tratament sau a clinicilor, vă rugăm să ne informați dacă simțiți că manifestați oricare dintre simptomele asimilabile COVID-19, ca să putem lua măsurile necesare pentru protecția dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celorlalți pacienți.

Tratamentul pacienților din centrele Diaverum se efectuează la cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță prevăzute de ghidurile internaționale și conforme cu normele locale, iar echipele medicale și non-medicale depun eforturi continue pentru ca pacienții să fie protejați de această răspândire intracomunitară a virusului COVID- 19.

Toate acestea sunt posibile în primul rând prin dedicarea și profesionalismul unei echipe medicale de excepție: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, tehnicieni și personal administrativ, care, cu dăruire totală față de meseria aleasă, tratează toți pacienții,  îndeplinindu-și misiunea de a salva vieți.

Despre noi: În România, Diaverum este al doilea mare furnizor de servicii private de dializă, tratând peste 4000 de pacienți în 27 de centre.

În prezent, centrul de dializă Sema Parc din București este desemnat de către autorități să trateze pacienții COVID-19 pozitivi în Bucurețti, iar pentru a participa la efortul comun public-privat de tratare a pacienților pozitivi la COVID, compania a demarat un plan de acțiune pentru reorganizarea activității. Astfel, tratarea pacienților de dializă ai centrului, cu rezultat pozitiv pentru COVID-19, se realizează în conformitate cu protocolul stabilit pentru aceștia, în ture separate și în condiții de siguranță, iar în ceea ce privește transportul pacienților către centrul de dializă și retur, acesta se realizează cu ambulanțele de stat.

Compania Diaverum depune toate eforturile pentru a trata pacienții cu insuficiență cronică renală, care fac tratament prin hemodializă și  dializă peritoneală, asigurând condiții de tratament în cele mai bune și sigure condiții, tuturor pacienților, negativi sau pozitivi pentru COVID 19, respectând dreptul la tratament și viață în mod egal pentru toți.

Suntem întotdeauna alături de pacienții noștri!

Pentru informații legate de tratamentul dumneavoastră într-una dintre clinicile noastre din București, vă rugăm să sunați la numerele de telefon: 0737 068 769 sau 0739 677 102.