Primul pas în hemodializă este reprezentat de o intervenție chirurgicală relativ simplă pentru a crea acces la vasele de sânge.

Primul pas în hemodializă este reprezentat de o intervenție chirurgicală relativ simplă pentru a crea acces la vasele de sânge. De obicei, aceasta se realizează o singură dată, cu câteva săptămâni înainte de prima ședință de dializă și va oferi apoi acces pentru următoarele tratamente. Accesul este creat în unul din cele trei moduri: printr-o fistulă, prin care se realizează o conexiune directă între o arteră și o venă, creând un vas capabil a rezista la puncționarea regulată; printr-o grefă, prin care o conexiune similară este realizată indirect printr-un tub de plastic; printr-un cateter în formă de Y, unde un tub de plastic este introdus direct într-o venă mai mare. Dacă aveți o fistulă sau o grefă, la începutul fiecărui tratament HD, două ace sunt inserate în accesul vascular, unul permițând sângelui să curgă spre aparatul de dializă iar celălat asigură revenirea sângelui în corpul dumneavoastră.

Tuburi sterile de plastic (circuitul sanguin) transportă sângele spre aparatul de dializă. Partea cheie a acestui aparat este dializatorul, acesta fiind alcătuit dintr-o serie de membrane semipermeabile care acționează ca o barieră între sângele dumneavoastră și lichidul de dializă. Aceste membrane permit substanțelor să se deplaseze din și în sângele dumneavoastră și astfel, produșii reziduali și excesul de apă sunt îndepărtate din corp ; conformația circuitului de dializă asigură posibilitatea administrării medicației intravenoase în funcție de necesități. Prin circuitul de dializă sângele este transportat cu debite cuprinse între 300-400 ml/min. O sesiune completă de dializă durează de obicei 4-5 ore și se repetă de cel puțin 3 ori pe săptămână.

3.1 HD b (1).JPG

Sunteți încurajați să vă relaxați în timpul tratamentului pentru dializă, citind, dormind, lucrând, privind la televizor etc. Personalul medical vă va supraveghea pe tot parcursul dializei și se vor asigura că aparatul funcționează corect.

Dializa nu ar trebui să fie dureroasă, dar este normal să vă simțiți obosiți după aceea, un efect secundar care poate fi atenuat prin ajustarea dietei și exerciţii fizice regulate. Este posibil să aveţi greţuri, să vă simțiți amețit sau să aveți crampe musculare în timpul dializei, dar sunteți întotdeauna încurajați să solicitați ajutor echipelor noastre medicale.

Hemodializa la domiciliu

În anumite țări, Diaverum oferă hemodializă pe care o puteți face acasă. Vă pune la dispoziție un aparat special de dializă care tratează apa menajeră, astfel încât să fie adecvat pentru dializă, iar toate consumabilele de care aveți nevoie vor fi livrate acasă o dată sau de două ori pe lună. Veți fi învățat cum să folosiți mașina într-o serie de instruii oferite în cadrul unei clinici, de obicei peste 8-12 săptămâni. De asemenea, la aceste sesiuni de instruire puteți fi însoțit de o persoana care vă poate sprijini acasă.

În timpul instruirii, veți învăța să:
 • pregătiți echipamente și consumabile
 • plasați acele în accesul vascular (fistula sau grefa)
 • administrați medicamente
 • monitorizați mașina
 • verificați tensiunea arterială și pulsul
 • păstrați înregistrările tratamentului
 • curățați echipamentul și încăperea unde faceți dializa
 • comandați consumabile

Avantajele hemodializei la domiciliu

Hemodializa la domiciliu vă poate face viața mai flexibilă deoarece vă puteți seta propriul program pentru a se potrivi cu alte activități pe care le aveți, cum ar fi mersul la serviciu sau îngrijirea unui membru al familiei. De asemenea, puteți alege să faceți dializă mai des decât în cazul în care ar trebui să mergeți la clinică, ceea ce poate însemna:

 • să vă simțiți mai bine și să aveți un control mai bun al tensiunii arteriale
 • să aveți mai puține restricții asupra dietei și a fluidelor
 • să economisiți timp călătorind la și de la clinică - de obicei, ei vă vor examina acolo o dată pe lună

Dezavantajele hemodializei la domiciliu

 • veți avea nevoie de un spațiu în care aparatul să poată fi configurat
 • veți avea nevoie de spațiu pentru a stoca toate consumabilele de care aveți nevoie pentru tratamentele dumneavoastră
Hemodializa convențională (în clinică) cu auto-puncționare

Pe lângă hemodializă în clinică sau acasă, încurajăm și pacienții care doresc să îşi asume un rol activ în propriul tratament, să aleagă între aceste două opțiuni.

Dializa auto-administrată poate fi efectuată în cadrul centrelor de dializă obişnuite.

Veți agrea un plan de instruire cu personalul nostru medical și apoi veți deprinde treptat diferite abilități. Dumneavoastră decideți cât de mult vă implicați în acest proces de învățare, în funcție de cât de confortabil vă simțiti, iar abordarea va fi revizuită în mod regulat.

Pașii pe care vi-i puteți însuți să timpul instructajului sunt:

 • pregătirea echipamentelor și a consumabilelor;
 • puncționarea accesului vascular;
 • administrarea medicamentelor;
 • monitorizarea aparatului de dializă;
 • verificarea tensiunii arteriale și a pulsului;
 • păstrarea evidenței tratamentelor.
Beneficiile hemodializei convenționale cu auto-puncționare:
 • mai mult control asupra tratamentului
 • o mai bună informare în legătură cu dializa, medicaţia şi rezultatele tratamentului
 • adeseori există o mai bună flexibilitate privind programul de dializă.

 

Mai multe informații

Dializa peritoneală (DP)
Dializa peritoneală, spre deosebire de hemodializă, este o metodă de epurare a săngelui ce folosește membrana peritoneală
Transplantul de rinichi
Transplantul de rinichi este o opțiune de tratament a bolii cronice de rinichi
d.HOLIDAY
Permite pacienților să ducă o viață împlinită