Atunci când suspectați sau aveți confirmarea diagnosticului de BCR, este esențial să fiți luați în evidență de către un medic nefrolog, care să vă explice cauza îmbolnăvirii rinichilor și să vă îndrume în ceea ce privește dieta și tratamentul dumneavoastră de acum înainte. Cu cât vă adresați mai devreme unui medic nefrolog, cu atât șansele de încetinire a evoluției bolii sunt mai mari.

BCR poate evolua cu pierderea treptată şi definitivă a funcţiilor renale spre nevoia de terapie de substituţie a funcţiilor renale (dializă sau transplant renal) sau deces. Riscul de deces este foarte mare, atunci când apar complicațiile bolii și doar unul din cinci pacienţi cu BCR ajunge în stadiul terminal al bolii şi are şansa de a beneficia de terapia de substituţie a funcţiei renale. Majoritatea deceselor sunt de cauză cardiovasculară. De aceea, este de reținut că intervenţiile trapeutice ale echipei medicale (nefrolog, cardiolog, diabetolog, medic de familie), pot limita progresia BCR, pot preveni sau diminua apariţia complicaţiilor și scad riscul cardio-vascular sau de acutizare a bolii.

Mai mult, în stadiile avansate ale BCR (stadiile 4 și 5), complicațiile aferente nu pot fi tratate decât de către medicul nefrolog. Complicațiile netratate ce derivă din diminuarea funcției renale, vă afectează întregul organism și grăbesc evoluția bolii spre necesitatea de dializă sau transplant.

În unele situații, pentru conservarea funcției rinichilor dumneavoastră, este necesară adaptarea schemelor de tratament și a dozelor de medicație prescrise de către alți medici (care vă tratează pentru alte boli), iar aceasta nu o poate face decât medicul nefrolog.

Însă, atunci când boala renală este foarte avansată, iar complicațiile apărute nu mai pot fi tratate, starea dumneavoastră se poate înrăutați simțitor în absența înlocuirii funcției renale prin dializă sau transplant renal.

Echipa medicală a cabinetului de nefrolgie vă va oferi tot suportul necesar în vederea pregătirii medicale și psihologice pentru aceste terapii, fără de care supraviețuirea nu este posibilă și vă va sprijini să faceți o alegere informată, sprijinindu-vă în decizia dumneavoastră.

Unele persoane întârzie foarte mult începerea dializei, punându-și astfel viața în pericol.

Mai multe informații

Opțiuni de tratament
De reținut despre BCR
Sfaturi pentru a vă menține sănătatea