Ce fac rinichii?

Fără rinichi nu putem trăi. Funcțiile lor principale sunt filtrarea reziduurilor din sânge și echilibrarea nivelurilor de săruri, minerale și apă, care, la rândul lor, vă ajută să vă reglați tensiunea arterială. De asemenea, sunt implicați în activarea vitaminei D într-o formă pe care corpul dumneavoastră o poate folosi pentru a absorbi calciul din alimente, menținându-vă astfel oasele puternice și în producerea de celule roșii din sânge.

Unde sunt?

Rinichii se află pe fiecare parte a coloanei vertebrale, mai jos, în spatele cutiei toracice și abdomen. Dacă vă puneți mâinile în jurul șoldurilor și apoi le duceți în sus până când vă puteți simți coastele cu degetele, rinichii sunt în spate, sub degetele mari. Nu îi puteți simți, dar ei sunt acolo, bine încorporați în corpul dumneavoastră. Majoritatea oamenilor au doi rinichi, dar puteți trăi normal și cu unul singur. Acesta este motivul pentru care este posibil ca unul să fie donat pentru transplant. Rinichii au formă de boabe de fasole și mărimea unui pumn.

Cum funcționează?

În funcție de greutatea dumneavoastră, veți avea aproximativ 4,5-6,5 litri de sânge care vă circulă constant în corp. Când corpul dumneavoastră a luat hrana de care are nevoie din alimente și băuturi, unele reziduuri se întorc în sânge. Arterele renale transportă acest sânge în rinichi, unde este filtrat prin aproximativ un milion de nefroni microscopici mici. Sângele părăsește apoi rinichii prin venele renale, în timp ce reziduurile și excesul de apă care au fost filtrate ies din rinichi prin uretere, ca urină, ca apoi să fie colectate în vezică și excretate prin uretra.

Aproape1.500 de litri de sânge trec zilnic prin rinichi. Cele mai multe boli ale rinichilor apar atunci când nefronii își pierd capacitatea de filtrare și se pot acumula niveluri periculoase de lichide și reziduuri.

 

Mai multe informații

Insuficiența renală
Doi dintre cei mai comuni factori pentru insuficiența renală sunt diabetul și hipertensiunea arterială
Puteți preveni BCR (boala cronică de rinichi)?
Boala cronică de rinichi este o afecțiune gravă care a devenit din ce în ce mai frecventă la nivel mondial
Stadiile BCR (boala cronică de rinichi)?
Boala cronică de rinichi, BCR, apare atunci când suferiți de o pierdere a funcției renale în timp